Kansallisen ruokastrategian valmistelutyö

Kysymysmerkki 199
1.11.2024 | Maa- ja metsätalousministeriö
Hanke on päättynyt. Yhteenveto:

Ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian vision kommentointi on päättynyt. Vastauksia antoi 199 henkilöä tai tahoa. Kiitämme kaikkia kommentointiin osallistuneita. 

Käymme läpi kommentit ja palautteen ja jatkamme vision muotoilua. Strategiatyö on vasta alussa, joten kannattaa seurata maa- ja metsätalousministeriön Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -sivuja, josta löytyy ajankohtaista tietoa strategiatyön etenemisestä.

Hankkeen otsikkokuva

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan vuoteen 2040 ulottuvaa kansallista ruuantuotannon pitkän aikavälin strategiaa. Tämän kyselyn avulla haluamme varmistaa strategian vision ja päämäärien selkeyttä sekä kysyä, mitä asioita juuri sinä pidät ruokastrategiassa kaikkein tärkeimpinä. Strategiaa muotoillaan aktiivisessa yhteistyössä sidosryhmien ja kansalaiset kanssa talvella ja keväällä 2025.

Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!


Petteri Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu, että kansallisen tahtotilan vahvistamiseksi ja maataloustuottajien arvostuksen nostamiseksi tehdään parlamentaarisella yhteistyöllä kotimaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia (myöhemmin ruokastrategia). Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut visio- ja strategiatyön valmistelun. Ruokastrategian visiotyö käynnistyi sidosryhmätyöpajalla toukokuussa ja jatkui heinäkuussa Farmari-messuilla. Visiotyön taustana käytettiin Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin julkaisemaa (2023) Suomalaisen ruokajärjestelmän visiota sekä Ruokapoliittisen selonteon (2017) visiota.    

Strategiatyön taustalla on ruoka-alan toimintaympäristön nopea muutos sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Uuden strategian tavoitteena on ottaa huomioon entistä ajanmukaisemmin kokonaisvaltainen kestävä kehitys. Ruokastrategialla on lukuisia liittymäkohtia useisiin kansallisiin ja kansainvälisiin strategioihin ja ne tullaan huomioimaan strategian muotoilussa. 

Ruokastrategia laaditaan asiantuntijayhteistyönä ja laajasti osallistavana prosessina. Prosessin aikana tullaan järjestämään työpajoja, webinaareja ja keskustelutilaisuuksia. Alueelliset intressit ja sidosryhmien erilaiset tarpeet pyritään sovittamaan strategiatyössä mahdollisimman hyvin yhteen tavoiteltaessa ruuantuotannon kokonaiskestävyyttä ja kannattavuutta. Kansallista ruokastrategiaa tullaan muotoilemaan talvella ja keväällä 2025 ja strategia julkaistaan joulukuussa 2025.   

Tämän kyselyn avulla haluamme varmistaa ruokastrategian vision ja päämäärien selkeyttä sekä kysyä, mitä asioita juuri sinä pidät ruokastrategiassa kaikkein tärkeimpinä.  
 
Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!   


Perustiedot

Päättynyt: 1.11.2024

Aiheet:
  • #ympäristö ja luonto
  • #työelämä
  • #talous
  • #tietoyhteiskunta ja viestintä
  • #tiede ja tutkimus
  • #opetus ja koulutus
Kunnat:

Liitteet

Ei liitteitä
Ilmianna